noukykids-cert-oeko-tex-standard-100-1909104-centexbel
noukykids-cert-ecovero
noukykids-cert-gots-cu100425
noukykids-cert-grs-cu100425
noukykids-cert-tencel-lyocll

Certificering

Waar staat Oeko-Text Standard 100 voor?

De Oeko-Tex Standard 100 is een wereldwijd, consistent, onafhankelijk test- en certificeringssysteem voor textielgrondstoffen, afgewerkte textielstoffen en eindproducten in alle productiestadia. Met hun slogan “Confidence in textiles” werd Oeko-Tex een wereldwijd synoniem voor verantwoorde textielproductie, veiligheid en transparantie. De Oeko-Tex-certificering is een zeer belangrijke stap naar minder gebruik van gevaarlijke chemicaliën in de textielindustrie.
Nooteboom Textiles ondersteunt dit initiatief.

Het doel van Oeko-Tex is om de eindconsument te voorzien van een betrouwbaar, onafhankelijk productlabel van een derde partij voor niet-gevaarlijke producten die worden getest volgens de Standard 100-criteria. Oeko-Tex ondersteunt bedrijven in de textielketen die ervoor zorgen dat hun producten vrij zijn van schadelijke stoffen. Jaarlijkse tests worden uitsluitend uitgevoerd door geautoriseerde, onafhankelijke textielonderzoeks- en testinstituten met bewezen expertise. Testen op schadelijke stoffen zijn onder meer verboden en / of wettelijk gereguleerde stoffen, chemicaliën die volgens de huidige kennis schadelijk zijn voor de gezondheid en testparameters zoals voorzorgsmaatregelen ter bescherming van de gezondheid. Alle Oeko-Tex-gecertificeerde stoffen zijn getest op stoffen zoals verboden AZO-kleurstof, pesticiden, extraheerbare zware metalen en pH-waarde.

Ons licentienummer voor Oeko-Tex klasse I is 1909104 Centexbel,
ons licentienummer voor Oeko-Tex klasse II is 1711060 Centexbel en
onze licentie voor Oeko-Tex klasse I Organic is 2209208 Centexbel.

Wat zijn de vier klassen van Oeko-Tex-Certificaten?

Er zijn vier klassen Oeko-Tex, want hoe meer het huidcontact van een textiel is, hoe strenger de eisen zijn waaraan moet worden voldaan op het gebied van de menselijke ecologie.
Klasse I: Textiel voor baby’s en peuters tot drie jaar (ondergoed, rompertjes, kinderspeelgoed);
Klasse II: Textiel waarvan een groot deel van het oppervlak direct in contact komt met de huid (overhemden, blouses, sokken);
Klasse III: Textiel dat niet in contact komt met de huid of slechts een klein deel van het oppervlak in contact komt met de huid (jassen, jassen, tussenvoeringen);
Klasse IV: Materialen voor binnenhuisinrichting en decoratieve doeleinden (gordijnen, stoffering, tassen).

Wat is LenzingTM EcoveroTM Vicose?

LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels zijn de nieuwe standaard in milieuvriendelijke viscose. Deze vezels zijn afgeleid van gecertificeerde hernieuwbare houtbronnen met behulp van een ecologisch verantwoord productieproces dat voldoet aan hoge milieunormen. De viscosevezels zijn afgestemd op een duurzame levensstijl en dragen bij aan een schoner milieu.
De productie van LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels genereert tot 50% lagere emissies en waterimpact in vergelijking met reguliere viscose.
Volgens Higg MSITM-tools zijn de CO2-emissies en het gebruik van fossiele grondstoffen ongeveer de helft van het industriegemiddelde.

Het doel van LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels is om u de zekerheid te bieden dat uw modekeuzes milieuvriendelijk zijn en een lage impact op het milieu hebben. De viscosevezels zijn afgeleid van duurzaam hout en pulp, afkomstig van gecertificeerde en gecontroleerde bronnen. LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels zijn gecertificeerd met het EU Ecolabel voor textielproducten (licentienr. AT/016/001) omdat ze voldoen aan hoge milieunormen gedurende hun hele levenscyclus: van grondstofwinning tot productie, distributie en verwijdering.
Het houtinkoopbeleid van Lenzing voor de productie van viscose wordt jaarlijks gecontroleerd op hun bijdrage aan bosbehoud, transparantie en inzet voor duurzaamheid. De introductie van LENZING™ ECOVERO™ is een grote stap in de richting van deze doelen.

Waar zijn LenzingTM EcoVeroTM Vicosevezels van gemaakt?

De viscosevezels van het merk LENZING™ ECOVERO™ worden geproduceerd met behulp van pulp, met de hernieuwbare grondstof hout als bron. Lenzing koopt hout in uit verantwoord beheerde bossen.

De introductie van LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels markeert de nieuwe mijlpaal in Lenzings weg naar duurzaamheid. LENZING™ ECOVERO™ biedt klanten milieuvriendelijke viscose met een lage impact op het milieu, gebaseerd op drie pijlers:

  • LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels zijn afgeleid van duurzaam hout en pulp, afkomstig van gecertificeerde en gecontroleerde bronnen volgens de strenge richtlijnen van de Lenzing Wood and Pulp Policy.
  • LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels zijn gecertificeerd met het EU Ecolabel voor textielproducten (licentienr. AT/016/001), een label van uitmuntendheid op milieugebied, en worden toegekend aan producten en diensten die gedurende hun hele levenscyclus aan hoge milieunormen voldoen: van grondstofwinning, tot productie, distributie en verwijdering.
  • LENZING™ ECOVERO™ viscosevezels kunnen eenvoudig worden geïdentificeerd in het eindproduct.

Waar staat GOTS voor?

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard, Dit is een norm die niet alleen de aanwezigheid en hoeveelheid organisch materiaal in weefsels verifieert en de stroom van grondstoffen van de bron tot het eindproduct volgt, maar ook bedrijven controleert om ervoor te zorgen dat deze materialen volgens strikte normen worden verwerkt.
Het GOTS-certificaat geldt alleen voor stoffen die meer dan 70% biologisch katoen bevatten en voor bedrijven die ecologisch en sociaal verantwoord zijn.
Nooteboom Textiles ondersteunt eerlijke handel en geeft om het welzijn van textielarbeiders over de hele wereld.

Het doel van de Global Organic Textile Standard is het creëren van een transparante markt waarin geen gevaarlijke chemicaliën worden gebruikt in de hele toeleveringsketen, maar ook een markt waarin eerlijke handel de norm is. Dit betekent dat de rechten van werknemers worden beschermd, de werkomstandigheden veilig en hygiënisch zijn, dat alleen kleurstoffen en inkten met een lage impact worden gebruikt, afvalwater op de juiste manier wordt gezuiverd en het energie- en waterverbruik wordt gecontroleerd. GOTS-gecertificeerde bedrijven moeten strikte regels volgen met betrekking tot verwerking, productie, verpakking, etikettering, handel en distributie om GOTS-certificering te verkrijgen en te behouden. Elk jaar wordt elk bedrijf in de toeleveringsketen geïnspecteerd door een professionele externe certificeringsinstantie voor het gebruik van gevaarlijke en schadelijke chemicaliën en de manier waarop zij met hun werknemers omgaan.

Wat is het verschil tussen OCS gecertificeerde goederen en GOTS gecertificeerde goederen?

 

Organische inhoud standaard

OCS controleert alleen of een product biologisch geteeld materiaal bevat.
Het behandelt geen enkele sociale of milieuaspecten van de productie; het heeft alleen betrekking op de traceerbaarheid van het organische materiaal.

Biologisch katoen wordt altijd geproduceerd door een katoenboerderij die OCS-gecertificeerd is en strikte regels volgt, maar het zegt niets over de bedrijven die bij de toeleveringsketen betrokken zijn, zoals spinnerijen, weverijen, verffabrieken of handelaars.

OCS controleert de bedrijven niet op eerlijke handel, ze controleren alleen de productie en het gebruik van biologisch katoen.

 

Wereldwijde biologische textiel standaard

GOTS controleert niet alleen het gebruik van organisch materiaal, maar controleert bedrijven ook op onderwerpen als racisme, discriminatie, een eerlijk salaris en kinderarbeid.

Elke stap in de toeleveringsketen wordt gecontroleerd, van oogsten tot productie, verwerking, fabricage en etikettering. Dit betekent dat niet alleen de biologische katoenen materialen worden gecontroleerd, maar ook het bedrijf zelf op fairtrade.

Ook onderwerpen als recycling en duurzaamheid, die erg belangrijk zijn voor GOTS-certificering, worden gemonitord.
Nooteboom Textiles heeft het aanmeldingsproces succesvol afgerond en is erg trots deel uit te maken van de GOTS-familie.

Wat is GRS?

GRS staat voor Global Recycled Standard, een norm die de aanwezigheid en hoeveelheid gerecycled materiaal in weefsels verifieert en de stroom van grondstoffen van de bron tot het eindproduct volgt. Het is een internationale, vrijwillige, volledige productnorm die eisen stelt aan certificering door derden van gerecyclede inhoud, chain of custody, sociale en milieupraktijken en chemische beperkingen. Het GRS-certificaat is alleen van toepassing op stoffen die meer dan 50% gerecyclede vezels bevatten. Nooteboom Textiles geeft om het milieu en neemt actief deel aan het initiatief om garens een tweede leven te geven.

Het doel van de Global Recycled Standard is om een handelsmerk te bieden voor klanten, merken en consumenten om geverifieerde gerecyclede producten te herkennen, om het gebruik van gerecyclede materialen in producten te vergroten en om de schade die door de productie ervan voor mens en milieu wordt veroorzaakt, te verminderen. De norm wil een transparante markt creëren waarin schadelijke milieu- en chemische effecten door de hele toeleveringsketen worden geminimaliseerd. Elk jaar worden alle bedrijven in de toeleveringsketen gecontroleerd door een professionele externe certificeringsinstantie.

Waar zijn gerecycleerde stoffen van gemaakt?

Gerecycled katoen wordt verkregen door overgebleven garens van productiefaciliteiten of garens die worden geregenereerd uit ingezameld textiel. Gerecycled polyester wordt verkregen door gebruikte plastic flessen, ook wel rPet genoemd, te vermalen en te smelten en tot een polyestervezel te spinnen. De meest voorkomende gerecyclede garens zijn katoen, polyester en polyamide, maar dit aantal vezels dat we kunnen recyclen, zal in de nabije toekomst zeker toenemen.

Wat is TencelTM Lyocell?

TENCEL™ Lyocell-vezels zijn afgeleid van duurzaam hout, geoogst uit gecertificeerde en gecontroleerde houtbronnen volgens de strenge richtlijnen van de Lenzing Wood and Pulp Policy.
Bovendien zijn het hout en de pulp die de Lenzing Group gebruikt, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. TENCEL™ Lyocell-vezels hebben de BioPreferred®-aanduiding van het Amerikaanse Department of Agriculture (USDA) gekregen.
Alle TENCEL™ standaard Lyocell-vezeltypes zijn gecertificeerd als biologisch afbreekbaar en composteerbaar onder industriële, huishoudelijke, bodem-, zoetwater- en mariene omstandigheden, zodat ze volledig kunnen terugkeren naar de natuur.

Het doel van TENCEL™ Lyocell is om te voorzien in Lyocell-vezels met een lovenswaardige reputatie voor hun milieuverantwoorde, gesloten-kringloop productieproces, dat houtpulp omzet in cellulosevezels met een hoge grondstoffenefficiëntie en een lage ecologische impact. Dit oplossings- en spinproces recyclet proceswater en hergebruikt het oplosmiddel met een terugwinningspercentage van meer dan 99%. Dit economisch verantwoorde productieproces ontving de European Award for the Environment van de Europese Commissie in de categorie “The Technology Award for Sustainable Development”.
TENCEL™ Lyocell-vezels zijn gecertificeerd als Bio-based door het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).
Bovendien werken alle vezelproductielocaties van Lenzing volgens een gecertificeerd milieubeheer- en arbosysteem (ISO14001, ISO 45001).

Hoe voelt TencelTM Lyocell aan?

TENCEL™ Lyocell-vezels zorgen op natuurlijke wijze voor het transport van vocht en verbeteren de stoffen door uw huid aangenaam comfortabel te houden. De microscopisch kleine fibrillen van lyocell cellulosevezels zijn samengesteld uit natuurlijk materiaal en zijn gestructureerd om de opname en afgifte van vocht te reguleren. Dit draagt bij aan ademende stoffen die de natuurlijke temperatuurregulerende eigenschappen van het lichaam ondersteunen, waardoor een verfrissend verkoelend gevoel op je huid ontstaat.

Het vermogen om vocht te absorberen maakt TENCEL™ Lyocell-vezels spanningsvrij met een lagere elektrostatische lading. In vergelijking met synthetische stoffen is er een afwezigheid elektrostatische lading.

TENCEL™ Lyocell-vezels absorberen vocht efficiënt. In vergelijking met polyester en synthetische stoffen, en zelfs katoen, wordt er minder vocht gevormd op het oppervlak van de vezel voor bacteriën om te groeien. Daardoor zorgen TENCEL™ Lyocell-vezels voor een minder gunstige omgeving voor bacteriegroei.